بسم الله الرحمن الرحم
"Dan kehidupan di dunia ini hanyalah permainan dan senda gurau.
Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui. "
[al-Ankabut, 29:64]

Monday, July 25, 2011

MANGGIS MANGOSTEEN !


Hahaa.. Comel tak manggis makcik kat atas nih??! Ye ye makcik tau. Korang mesti kata manggis tu comel kan kan kan.. agaga.. Ni la akibatnya kalau idea kreatif atau lebih tapat dipanggil idea merepek meraban dah datang! Maka terhasillah sebuah hasil-seni-yang-tidak-pernah-dan-tidak-akan-diiktiraf

Alhamdulillah. Semalam, makcik dapat la sepasang buah manggis nih dari salah seorang sahabat makcik. Syukran ya FAIZA. Wahhh dah lama tak makan manggis mangosteen nih. Dan disebabkan dah lama tak makan kan, buah nih pun jadi la perhiasan di meja study sahaja. Bukan tak nak makan, cumanya makcik tak ingat camne cara nak bukak buah nih! Aigooo =.=

Takpe la manggis, kau orang duduk je la diam-diam kat atas meja tu eh. Nanti bila makcik dah ingat camne nak bukak, baru makcik makan. ngeh ngeh ngeh.. *mereng* Owhh okeyh. Tak sempat nak ingat, tetiba sahabat makcik FADZILAH datang. Baru je tadi. Dia yang tolong settlekan sepasang buah manggis nih. Manggis-Tinggal-Kenangan ! hehee


*Mulut makan pisang, rambutan, nanas, tembikai, strawberry, tapi hati tetap mahukan DURIAN !

Sunday, July 24, 2011

HARGA SEKEPING RM10

- perkongsian dari pembacaan..


*****


"Ameen! Mari sini, nak!" panggil Ruslan.

Ameen yang sedang khusyuk bermain guli segera mendapatkan ayahnya.

"Kenapa, ayah?" tanyanya.

"Nah, ambil duit ni!" Ruslan memberikan sekeping not RM10 kepada anaknya yang baru berusia 9 tahun itu.

"Koyak duit itu sehingga lumat."

Tanpa membantah, Ameen mengoyak wang kertas itu. Kemudian, Ruslan memberikan pula sebuah bekas yang mengandungi banyak ais potong kepada Ameen.

"Kesemua ais potong ni kamu jual di sekeliling kampung. Dapat hasilnya kamu bawa ke mari," Ruslan memberi arahan yang seterusnya.

Lantas, Ameen keluar dari rumah sambil membawa bekas ais potong itu dan dijaja di sekitar kampung. Peluhnya mencurah-curah mengalir kerana menjual dari pagi sehingga petang. Panas terik langsung tidak dipedulinya kerana matlamatnya untuk mendapatkan hasil jualan itu. Habis sahaja kesemua ais potong itu, Ameen segera menemui ayahnya.

Ruslan mengira jumlah pendapatan hasil jualan itu dan mendapati kesemuanya bernilai RM10. Dia menyerahkan duit itu kembali kepada Ameen kemudian berkata,

"Sekarang kamu koyak duit-duit kertas ini."

"Apa?!" Ameen ternyata sangat terkejut.

Setelah banyak dia berkorban untuk mendapatkan hasil jualannya, senang-senang saja ayahnya menyuruh dia mengoyak duit-duit jualan itu.

"Tak mahu! Ini hasil titik peluh saya! Mustahil saya akan mengoyaknya!"
 

*** 


Mengapa pelik anak kecil bernama Ameen itu? Ayahnya menyuruh dia mengoyak duit-duit yang sama nilainya. Tetapi, Ameen tidak rela mengoyak duit kedua berbanding duit pertama yang diperolehinya. Itulah tamsilannya dalam dunia umat Islam sekarang.

Agama Islam memerlukan pengorbanan. Dengan adanya pengorbanan, seseorang akan berasa memiliki beragama. Kita lihat kisah sebentar tadi. Disebabkan RM10 yang diberikan Ruslan diperolehi Ameen tanpa usaha (pengorbanan), maka Ameen langsung tidak marah ketika mengoyaknya. Tetapi ketika RM10 yang diperoleh dari pengorbanan, susah payah, dan keringat Ameen menjual ais potong, maka dia berasa sangat marah apabila disuruh mengoyaknya.

Hari ini agama Islam yang kita anuti pada umumnya ialah Islam warisan orang tua kita. Kita menganutinya secara langsung sejurus selepas lahir tanpa melakukan pengorbanan. Sehingga ketika agama kita diganggu oleh kekuatan kafir yang mungkar dan zalim, umat Islam hari ini tenang-tenang sahaja. Ketika Islam berganti wajah dan baju mengikuti Yahudi dan Nasrani pun, umat Islam hanya berdiam saja.

Bahkan saat haraga diri umat Islam diinjak-injak oleh kekuatan batil melalui gerakan permurtadan oleh zionis Yahudi dan missionaris Kristian, umat Islam hanya berpeluk tubuh. Seandainya proses mendapatkan Dinul Islam ini diperoleh dengan pengorbanan diri dan harta melalui perjuangan dan jerih kepayahan, maka kewibawaan agama Islam akan terjaga. Jika ada puak-puak yang cuba mengusik agama apatah lagi bermaksud untuk menghancurnya, dengan spontan umat Islam akan bergerak membelanya.
 
 Mari kita renung firman ALLAH SWT dalam Surah as-Shaf 61:10-11 yang berbunyi:

"Wahai orang-orang yang beriman mahukah kamu aku tunjukkan suatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya. Iaitu kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda kamu dan diri kamu, yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui ( hakikat yang sebenarnya )".

Seterusnya, Rasulullah SAW ada bersabda:

Ditanya orang akan Rasulullah SAW,

" Siapakah manusia yang lebih utama?" Maka jawab Rasulullah SAW "Orang yang lebih utama ialah orang mukmin yang berjihad di jalan Allah dengan diri dan hartanya sendiri." Mereka berkata : "Siapa kemudian?" Bersabda Rasulullah SAW "Orang mukmin yang berada di satu lurah bukit ia takut kepada Allah dan menyeru manusia supaya menjauhi daripada angkara kejahatan." (Hadis Riwayat Bukhari)

kredit: Zul Hilmi
*marilah kita renung-renungkan sejenak.. 

Thursday, July 21, 2011

Berjemaah di Masjid (^ ^,)


manisnya solat berjemaah.. cubalah kalau nak tau! 
-pinjam dari seseorang-

indahnya bila kita dapat merasai kenikmatan solat berjemaah, kan?


Saturday, July 16, 2011

Ketika Tangan Dan Kaki Berkata..

Akan datang hari
Mulut dikunci
Kata tak ada lagi
Akan tiba masa
Tak ada suara
Dari mulut kita
Berkata tangan kita
Tentang apa yang dilakukannya
Berkata kaki kita
Kemana saja dia melangkahnya

***


Subahanallah.. bait-bait yang menyentuh dasar hati. gerun rasanya!
Astaghfirullah.. bila difikir balik macam-macam dah dibuat dengan tangan, kaki dan mulut ini.
semoga kita sentiasa di bawah rahmat dan keampunan Allah
insyaAllah..